Ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές με καλούν στο τηλέφωνο λέγοντας μου ότι έχουν προβλήματα υγρασίας, τα οποία μου ζητούν να λύσω.
Πηγαίνοντας στο χώρο τους, βλέπω ότι απλά έχουν πρόβλημα μούχλας, η οποία δεν προκαλείται απαραίτητα από την εξωτερική υγρασία.
Διαφορές της μούχλας από την υγρασία:
Η εξωτερική υγρασία μπορεί να μπαίνει στο σπίτι από διαρροή ή από την ταράτσα, από ρωγμές σε τοίχους, από αρμούς συστολής-διαστολής, από το χώμα σε ισόγεια κ.α.. Είναι τεχνικό θέμα και λύνεται με σφραγίσεις σημείων και μονώσεις ανάλογα με τις ανάγκες του ακινήτου.
Την καταλαβαίνουμε, επειδή ξεκινάει να φουσκώνει και να ξεφλουδίζει το χρώμα στους βαμμένους τοίχους, να παρουσιάζουν ρωγμές οι κολώνες, τα δοκάρια και το ταβάνι..
Η μούχλα, είναι μύκητας και οφείλεται στην εσωτερική υγρασία του σπιτιού, η οποία παράγεται από το μαγείρεμα, το μπάνιο, τις αναπνοές και τον ιδρώτα μας σε συνδυασμό με τον ελλιπή ή καθόλου εξαερισμό..
Η εσωτερική υγρασία έλκεται από τα παγωμένα σημεία και μπορεί να μεταφερθεί από τη μία άκρη του σπιτιού μέχρι την άλλη ακόμα και μέσα από χαραμάδες λόγω της μετακίνησης του αέρα από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των χώρων.
Σε συνδυασμό με τον ελλιπή εξαερισμό και την ελλιπή θερμομόνωση, η εσωτερική υγρασία συσσωρεύεται στα παγωμένα σημεία του σπιτιού (υδροστάτηση) όπου δημιουργείται η μούχλα.
Είναι ευκολότερο να εμφανίσει ένα σπίτι μούχλα αν δεν είναι θερμομονωμένο, ενώ αν είναι θερμομονωμένο πλήρως, θα εμφανίσει μούχλα πολύ δύσκολα. Σε κάθε περίπτωση όμως, δε θα εμφανίσει μούχλα εφόσον εξαερίζεται σωστά.
Έχει παρατηρηθεί να παρουσιάζεται μούχλα σε σπίτια, μετά που έγινε αντικατάσταση κουφωμάτων από παλιά μεταλλικά ή ξύλινα σε αλουμινίου, PVC ή με ξύλινα τελευταίας τεχνολογίας. Τα σύγχρονα κουφώματα προσφέρουν πλήρη στεγάνωση στο σπίτι, ενώ τα παλιά, ξύλινα είχαν τις χαραμάδες τους και περνούσε λίγος αέρας, με αποτέλεσμα να γίνεται αλλαγή στον εσωτερικό αέρα του σπιτιού.
Μούχλα παρατηρείται σε σπίτια μη καπνιστών και κυρίως σε σπίτια που μένουν γυναίκες μόνες ή οικογένειες με μωρά παιδιά (περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούν τη θέρμανση σε μεγάλες θερμοκρασίες και δεν ανοίγουν φοβούμενοι μήπως κρυώσουν). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν εμφανίζεται καθόλου μούχλα στο σπίτι ή εμφανίζεται σε πολύ μικρό βαθμό.
Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε φουσκώματα στο χρώμα των τοίχων, όπου οφείλονται σε ελλιπή μόνωση ή σε διαρροή θα πρέπει να μεριμνήσουμε για την επισκευή τους και να βρούμε την πηγή του προβλήματος, επειδή πέρα από την εσωτερική υγρασία που παράγεται από ανθρώπινη δραστηριότητα, ο εσωτερικός αέρας επιβαρύνεται και με την υγρασία που εισέρχεται στο σπίτι.
Ο εξαερισμός του χώρου που ζούμε είναι σημαντικός για την υγεία μας και η μούχλα είναι μία προειδοποίηση ότι ο χώρος μας δεν εξαερίζεται καλά.
Σημαντικές πληροφορίες όπου με βάση την εμπειρία, πολλοί άνθρωποι (όσο σχολαστικοί και να είναι με την καθαριότητα), δε γνωρίζουν.
1. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και ιδιαίτερα όταν βράζουμε το φαγητό και λειτουργεί ο απορροφητήρας, πρέπει να υπάρχει κάποιο παράθυρο ανοιχτό για να μπορεί να εισέρχεται αέρας και να κάνει σωστή αναρρόφηση ο αποροφητήρας..
2. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, σε περίπτωση εσωτερικού μπάνιου χωρίς παράθυρο, αλλά με εξαερισμό, πρέπει να είναι κάποιο παράθυρο ανοιχτό κατα τη διάρκεια του μπάνιου και να παραμείνει σε λειτουργία ο εξαερισμός για 15 - 20 λεπτά μετά.
3. Τα ρούχα και οι πετσέτες πρέπει να στεγνώνουν σε εξωτερικό χώρο και όχι πάνω στα καλοριφέρ ή μέσα στο σπίτι.
4. Πρέπει να εξαερίζεται όλο το σπίτι ώστε να αλλάζει εντελώς ο αέρας,
α) Το πρωί που ξυπνάμε είμαστε ελαφρύτεροι από το βράδυ που πέφτουμε για ύπνο. Αυτή η διαφορά οφείλεται στην εφίδρωση και την αναπνοή μας όσο κοιμόμαστε. Επίσης μετά που θα κάνουμε μπάνιο και μετά που θα στεγνώσουμε, για λίγη ώρα είμαστε 100 - 400 γραμμάρια βαρύτεροι (διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο) και αυτό οφείλεται στους πόρους του δέρματος, οι οποίοι έχουν αποθηκεύσει νερό.
β) Μετά το μαγείρεμα (για να φύγει η αυξημένη υγρασία λόγω υδρατμών ή και κακής αναρρόφησης του απορροφητήρα.
γ) Πριν κοιμηθούμε (για να είμαστε σίγουροι ότι ο αέρας στο σπίτι δεν έχει εσωτερική υγρασία. Επίσης όσο πιο καθαρός είναι ο εσωτερικός αέρας, τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητα του ύπνου)
δ) Μετά από οποιαδήποτε παραγωγή υδρατμού (μπάνιο, στεγνωτήριο, μαγείρεμα, γυμναστική μέσα στο σπίτι, σφουγγάρισμα, πλύσιμο πιάτων με ζεστό νερό κ.α.)
5. Φροντίζουμε να έχουμε ομοιόμορφη θερμοκρασία σε όλο το σπίτι, αποφεύγοντας να κλείνουμε τη θέρμανση σε συγκεκριμένα δωμάτια, για να μη δημιουργείται διαφορά θερμοκρασίας στους χώρους.
6. Δεν αφήνουμε το παράθυρο κάποιου δωματίου που δε χρησιμοποιούμε μόνιμα ανοιχτό, επειδή δημιουργείται διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι που είναι ζεστό και η εσωτερική υγρασία συσσωρεύεται εκεί.
7. Οι σόμπες υγρών καυσίμων (κηροζίνης, πετρελαίου, υγραερίου) κατά την καύση, απελευθερώνουν στον αέρα διοξείδιο του άνθρακα και νερό, το οποίο επιβαρύνει με επιπλέον υγρασία τον εσωτερικό αέρα και χρειάζεται περισσότερο εξαερισμό ο χώρος. Επίσης, οι σόμπες αυτές ζεσταίνουν ένα χώρο του σπιτιού και όχι όλο το σπίτι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παγωμένα σημεία στους υπόλοιπους χώρους και η υγρασία να συσσωρεύεται εκεί.
Η λύση της τεχνητής αφύγρανσης πρέπει να είναι η έσχατη και προτείνεται μόνο σε μικρές κατοικίες ή σε κατοικίες με πολλούς κατοίκους. Εφόσον υπάρχει σωστός και καθημερινός εξαερισμός, δεν υπάρχει λόγος τεχνητής αφύγρανσης. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα ή τη λειτουργία αφύγρανσης του κλιματιστικού, όπου η δεύτερη είναι ευκολότερη, καθώς δε χρειάζεται να αδειάζουμε κάθε λίγο τον κάδο του μηχανήματος.
Καλό είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν παρουσιάζεται διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης, θέρμανσης ή αποχέτευσης και να μην έχουμε εισροή νερού από εξωτερικά σημεία του κτιρίου εφόσον έχουν παρατηρηθεί φουσκώματα και ρωγμές..
Η αντικατάσταση των μηχανισμών των ανοιγόμενων κουφωμάτων με μηχανισμούς ανάκλισης βοηθάει στο να έχουμε εξαερισμό, ταυτόχρονα με ασφάλεια, ακόμα και όταν λείπουμε από το σπίτι.
Για βελτίωση του εσωτερικού κλίματος της κατοικίας και ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης μούχλας, η θερμομόνωση όλων των εξωτερικών επιφανειών (τοίχοι, ταβάνια, ακόμα και πάτωμα αν είναι νέο κτίριο ή αν η κατοικία βρίσκεται πάνω από πυλωτή, είναι η ιδανική λύση.
Πολλές φορές βρίσκομαι ανάμεσα σε διαφωνία ιδιοκτήτη διαμερίσματος και ενοικιαστή, όπου πρέπει να απαντήσω το εξής ερώτημα. Ποιος φταίει;
Σε περίπτωση που υπάρχει μόνο μούχλα στο διαμέρισμα, είναι ευθύνη του ενοικιαστή, ο οποίος δεν εξαερίζει επαρκώς το χώρο.
Σε περίπτωση που παρουσιάζονται ρωγμές σε κολώνες και φουσκωμένα χρώματα, είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη να αποκαταστήσει την πηγή του προβλήματος (εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική μεταξύ τους συμφωνία), επειδή εισέρχεται στο χώρο εξωτερική υγρασία, με αποτέλεσμα να απορροφάται από τους τοίχους και να “φουσκώνει” το χρώμα.
Σε περίπτωση που υπάρχουν “φουσκώματα” στους τοίχους, αλλά και μούχλα σε κοντινά σημεία ή στους χώρους της κατοικίας, αρχικά ο ιδιοκτήτης πρέπει να αποκαταστήσει την πηγή του προβλήματος και όχι μόνο το βάψιμο (εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική μεταξύ τους συμφωνία). Αν μετά από ένα χρόνο παρουσιαστεί μούχλα ξανά, αλλά χωρίς να υπάρχουν φουσκωμένα χρώματα, τότε είναι ευθύνη του ενοικιαστή, ο οποίος δεν εξαερίζει επαρκώς το χώρο.
Καρακωνσταντάκης Αντώνης
Πραγματογνώμονας
Κιν. 6977272186